تکنولوژی تشخیص حرکت (Motion Detection) در دوربین مداربسته

یکی از هزینه‌های اساسی نصب دوربین‌های مداربسته، خرید هارد‌ و حافظه داخلی است؛ اما امروزه دوربین‌های مداربسته با قابلیت Motion Detection  یا تشخیص حرکت طراحی شده‌اند که با ثبت تصاویر ضروری نقش مهمی در کم کردن حجم حافظه داخلی دوربین دارند. این قابلیت با ثبت لحظه‌ به ‌لحظه تصاویر و مقایسه آن‌ها با حالت قبلی، تغییرات جدید را تشخیص داده و نتایج را به‌صورت هشدار یا ثبت تصاویر نشان می‌دهد.

تصویر طراحی شده برای معرفی تکنولوژی تشخیص حرکت یا همان motion detection در دوربین مداربسته

دوربین‌های مداربسته معمولی، به‌صورت دائم تمام تصاویر را در محیط ثبت می‌کنند. این کار سبب می‌گردد که حجم زیادی از حافظه داخلی دوربین‌ها، به فیلم‌های غیرضروری و اتفاقات روتین در یک محیط اختصاص داده شود. دوربین‌های Motion Detection  با بهره‌گیری از تکنولوژی ویژه می‌توانند در هر لحظه، فریم‌های تصویر را با حالت قبلی مقایسه کرده و به محض مشاهده تغییر، ضبط را آغاز نمایند. در واقع این دوربین‌ها تنها فیلم‌های ضروری را ذخیره می‌کنند.

به‌عنوان مثال دوربین‌های تشخیص حرکت توانایی شناسایی اشیا بی‌جان مانند صندلی، میز، توپ و جان‌دار مانند حیوانات و انسان را دارند. همچنین شما می‌توانید با تنظیمات از قسمت sensibility، میزان حساسیت این دوربین را کم یا زیاد نمایید. در صورت افزایش میزان حساسیت، این دوربین نسبت به دما و کنتراست‌های نوری ضعیف نیز فعال شده و شروع به پخش صدای هشدار می‌کند.

نحوه عملکرد دوربین تشخیص حرکت

اساس کار دوربین‌های تشخیص حرکت را تغییر پیکسل‌های محیط تشکیل می‌دهد. این دوربین‌ها با یک مکانیسم ساده، فریم‌های یک تصویر را با فریم قبلی مقایسه می‌کنند. در صورت تشخیص هر نوع تغییر در پیکسل‌ها، دوربین مداربسته آن را به‌عنوان یک حرکت جدید و مشکوک تلقی کرده و شروع به ثبت تصاویر پی‌درپی یا پخش کردن صدای آلارم می‌نماید.

یکی دیگر از معیارهای تشخیصی این سیستم، حساسیت به پرتو فروسرخ است. این پرتو از همه اجسام دارای حرارت، ساطع می‌شود و هر موجودی که دمای بالایی دارد با این نوع دوربین‌ها قابل تشخیص است. با این اوصاف به‌دلیل وجود حرارت بدن انسان، به محض ورود سارقین به محیط صدای آلارم این دوربین پخش خواهد شد.

مزایای دوربین تشخیص حرکت

به‌کار بردن دوربین‌های تشخیص حرکت در محیط‌های خارجی و داخلی مزیت‌های زیر را به‌دنبال دارد:

  • عملکرد پربازده: این دوربین‌ها به‌دلیل ثبت وقایع مهم، دارای عملکرد بهتری نسبت به دوربین‌های مهم هستند. همچنین قابلیت گرفتن شات‌های سریع و آلارم از ویژگی‌های مفید دوربین‌های Motion Detection به‌حساب می‌آیند. این دوربین در این حالت پیام‌هایی را به یوزر اصلی می‌فرستد و باعث فعالیت سیستم هشدار خواهد شد.
  • صرفه‌جویی در زمان و هزینه: با نصب این دوربین‌ها دیگر به استخدام نگهبان برای نظارت از منزل یا محیط کار خود نیاز نخواهید داشت. این موضوع باعث جلوگیری از خطاهایی می‌شود که ممکن است بسیاری از نگهبانان در هنگام خستگی و خواب‌آلودگی در مواقع مشاهده مانیتور مرتکب گردند. علاوه‌بر این دوربین‌های مداربسته تشخیص حرکت، با ثبت حرکات ضروری حافظه کمی را اشغال می‌کنند و این موضوع عدم نیاز به خرید حافظه‌های گران‌قیمت را به‌دنبال دارد.
  • عمر بالاتر دوربین تشخیص حرکت: با توجه به ثبت برخی از حرکات در محیط باعث افزایش عمر دوربین تشخیص حرکت نسبت به دوربین ساده کمتر است. این موضوع باعث افزایش عمر دستگاه و جلوگیری از اتلاف انرژی در آن می‌شود.

معایب دوربین تشخیص حرکت

به‌نظر می‌رسد که استفاده از این دوربین در فضاهای باز، به‌دلیل کاهش و افزایش نور محیط و عوامل متحرک متعدد با معایب زیر همراه باشد:

  • فعال شدن در صورت تغییر نور محیط
  • سرعت عمل کمتر به‌دلیل استفاده از یک پردازنده
  • ضعف عملکرد در هنگام ثبت اجسام دور
  • آلارم‌های متعدد در مکان‌هایی با کنتراست نوری بالا

بهترین مکان برای استفاده از دوربین تشخیص حرکت

کاربرد این دوربین برای محیط‌های داخلی مناسب‌تر است. همان‌طور که بیان گردید، معیار تشخیص حرکت این سیستم نه تنها اشیا متحرک بوده، بلکه تغییرات محیطی مانند نور و دما نیز روی آن موثر هستند. این دوربین به حرکات جانوران، شاخ و برگ گیاهان و بارش باران و برف حساسیت نشان می‌دهد و سپس زنگ هشدار آن به‌ صدا درمی‌آید.

چگونه حالت تشخیص حرکت را در دوربین مداربسته فعال کنیم؟

خوشبختانه امروزه این امکان از دو طریق وجود دارد:

  • فعال کردن با نرم افزار مدیریت تصاویر هایک ویژن VMS
  • فعال کردن با استفاده از تنظیمات دوربین

در ادامه نحوه فعال کردن به کمک نرم افزار را شرح می‌دهیم:

پس از دانلود نرم افزار  iVMS-4200 می‌بایست، دستگاه خود را به لیست این نرم افزار اضافه کنید. سپس مراحل زیر را در پیش بگیرید:

  1. به قسمت Event Management بروید و از منوی پیش‌رو گزینه Event tab را انتخاب کنید.
  2. از لیست دوربین‌های ثبت‌ شده در نرم افزار، نام دوربین خود را انتخاب کرده و آیتم Motion Detection را انتخاب کنید.
  3. با فعال کردن تیک چک باکس‌های Enable و Enable Dynamic Analysis موارد شناسایی شده در مستطیلی سبز مشخص می‌شوند.
  4. گزینه arming schedule را انتخاب کرده و روی save کلیک کنید.
  5. در صورت ثبت تصویر مشکوک، آن تصویر برای شما نمایش داده خواهد شد.

1 دیدگاه در “آموزش و نحوه عملکرد تشخیص حرکت (Motion Detection) دوربین مداربسته

  1. سروش گفت:

    خیلی جالب بود، ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *